Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Zwangerschap, werk en werkloosheid

Zwangere vrouwen kunnen vlak voor en na de bevalling niet werken. Een zwangere vrouw met een vast contract krijgt verlof. Dit verlof wordt meestal zwangerschapsverlof genoemd, maar bestaat officieel uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en ten minste 10 weken bevallingsverlof.

Maar hoe zit dat als een zwangere vrouw een tijdelijk contract heeft of zelfstandige is? En wat moet een vrouw doen als zij werkloos is en zwanger wordt?

Vast of tijdelijk contract

Een zwangere vrouw die in loondienst werkt, heeft recht op ten minste 16 weken zwangerschapsverlof. Zij mag zelf kiezen of ze 4 weken of 6 weken voordat ze is uitgerekend stopt met werken. Nadat haar baby geboren is, heeft ze nog minstens 10 weken zwangerschapsverlof. Dat geldt ook als haar baby te laat geboren wordt.

Hoe lang het zwangerschapsverlof precies duurt, is dus afhankelijk van wanneer iemand het verlof laat ingaan en wanneer de baby geboren wordt. Als een zwangere vrouw 6 weken voor de uitgerekende datum stopt en haar baby 2 weken na de uitgerekende datum geboren wordt, heeft zij in totaal 18 weken verlof.

Tijdens het zwangerschapsverlof krijgt een vrouw haar volledige loon doorbetaald. Dit kost haar werkgever overigens niets, want hij wordt hiervoor gecompenseerd.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Zelfstandige

Als een zwangere vrouw een eigen bedrijfje met of zonder personeel heeft, komt zij in aanmerking voor een ZEZ-uitkering. ZEZ staat voor Zelfstandige en Zwanger-regeling. Zij krijgt dan gedurende 16 weken een uitkering. De regels zijn verder hetzelfde als bij het zwangerschapsverlof.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal uren dat de vrouw in het vorige kalenderjaar heeft gewerkt. Als zij ten minste 1225 uur heeft gewerkt, krijgt ze de maximale uitkering. Deze is zo hoog als het minimumloon. Heeft de vrouw minder gewerkt, dan krijgt zij ook minder uitkering.

Ook zwangere vrouwen die zelfstandig beroepsbeoefenaar zijn of die meewerken in het bedrijf van hun partner, komen in aanmerking voor de ZEZ-uitkering. Deze uitkering moet bij het UWV worden aangevraagd.

Werkloosheid

Ook als een zwangere vrouw werkloos is of wordt, kan zij recht hebben op zwangerschapsverlof. Het hangt van de situatie af waar ze recht op heeft.

  • Als haar contract afloopt terwijl ze zwanger is, kan ze bij het UWV een zwangerschapsuitkering aanvragen. Deze uitkering krijgt ze gedurende 16 weken.
  • Ook als zij zelf ontslag neemt, heeft ze meestal recht op deze uitkering. In dit geval geldt wel de voorwaarde dat ze binnen 10 weken na het ontslag is uitgerekend of bevalt.
  • Als ze al een tijdje werkloos is en een uitkering krijgt (WW, ziektewetuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering), dan krijgt ze tijdelijk een zwangerschapsuitkering in plaats van haar normale uitkering.

Meer informatie

Informatie van de Rijksoverheid
http://www.rijksoverheid.nl/

Informatie van het UWV
http://www.uwv.nl/

Self-employed mothers

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.