Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Ooginfectie door gonokokken bij pasgeborenen

Ooginfectie door gonokokken (ophthalmia neonatorum) is een ooginfectie bij pasgeboren kinderen die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Oorzaak

Deze infectie treedt op bij pasgeboren baby’s van moeders die een gonokokkeninfectie hebben. De oogjes van de baby komen tijdens de bevalling met de bacterie in aanraking.

Verschijnselen

De infectie begint als een lichte ontsteking van het bindvlies dat de voorkant van de oogbol bedekt en gaat gepaard met afscheiding. Die afscheiding wordt binnen één dag dik en etterig en de oogleden zijn gezwollen door vochtophoping.

Diagnose

De diagnose wordt meteen overwogen als deze verschijnselen zich ongeveer twee dagen na de geboorte bij een baby openbaren. De diagnose wordt bevestigd aan de hand van microscopisch onderzoek en een kweek van de afscheiding uit de oogjes.

Behandeling

Ter behandeling moet onmiddellijk een antibioticumkuur worden gegeven, De oogjes worden zorgvuldig schoongemaakt met een zoutoplossing, eerst iedere 10 à 30 minuten, later met tussenpozen geleidelijk oplopend tot twee uur, totdat er geen etterige afscheiding meer is. Het is aan te bevelen dat zwangere vrouwen ten minste éénmaal worden getest op de aanwezigheid van gonokokken.

Complicaties

Als de juiste behandeling achterwege blijft, kan deze infectie leiden tot het ontstaan van een zweer, perforatie of de vorming van littekenweefsel in de ogen, wat soms zelfs tot blindheid kan leiden.

Meer informatie

Informatie van het RIVM
www.rivm.nl

Informatie van SOAAIDS Nederland
www.soaaids.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.