Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Ziekte van Behçet

De ziekte van Behçet is een zeldzame aandoening. Er kunnen meerdere orgaansystemen bij betrokken zijn, zoals de huid, gewrichten, ogen, de binnenkant van de mond en de geslachtsorganen, de bloedvaten, het spijsverteringsstelsel, de hersenvliezen en de hersenen zelf.

De ziekte van Behçet kan een periode afwezig zijn, maar dan weer voor langere tijd terugkomen. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Deze aandoening komt vooral voor in Japan, Saudi-Arabië en in landen rond de Middellandse Zee. Bij bijna de helft van de patiënten is sprake van enige aantasting van de gewrichten in de vorm van gewrichtsontsteking en gewrichtspijn.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

 • Gezondheidsadvies via chat
 • Start een chat en stel meteen uw vraag
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
 • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Symptomen ziekte van Behçet

Tot de symptomen van de ziekte van Behçet behoren terugkerende zweren. Bij vrouwen in de mond, de vagina en de baarmoederhals. Bij mannen in de mond, op de balzak en soms op de penis. De zweren zijn pijnlijk en kunnen alleen of in groepjes voorkomen. Ze blijven een tot twee weken zitten en genezen zonder een litteken achter te laten.

Het oog kan worden aangedaan door een ontsteking voor of achter in het oog. Hieronder staan de symptomen bij een ontsteking voor in het oog zijn.
 • Pijn.
 • Wazig zien.
 • Tranen en rode ogen.
 • Soms pus.
 • Overgevoeligheid voor licht.
Klachten achter in het oog zijn minder duidelijk. Maar kunnen slechtziendheid of blindheid veroorzaken.

De bloedvaten die bloed uit de verschillende delen van het lichaam naar het hart vervoeren, kunnen ontstoken raken. Dit vergroot het risico van stolselvorming in de bloedvaten (trombose), meestal die in de benen.

Op de huid van de handen en benen kunnen rode, pijnlijke zwellingen ontstaan.

De hersenen en hersenvliezen kunnen ontstoken raken. Ontstekingen worden gekenmerkt door koorts, hoofdpijn, een stijve nek, moeite met het coördineren van bewegingen en verlammingsverschijnselen.

Door aantasting van het spijsverteringskanaal kunnen verschijnselen ontstaan als koliekachtige pijn, bloederige diarree, moeite met slikken en zweren in de slokdarm.

Als de gewrichten zijn aangetast, treden er afwisselend periodes van gewrichtsontsteking en gewrichtspijn op. Dit komt vooral voor in de knie, enkel, pols en elleboog. Ook gewrichten in de vingers en tenen kunnen erbij betrokken zijn. De gewrichtsontsteking duurt meestal enkele weken aan en verdwijnt dan vanzelf. Elk van deze perioden gaat gepaard met lichte koorts, met zweren in de mond en op de geslachtsdelen, en huidwondjes. In zeldzame gevallen kan er ook sprake zijn van een ontsteking van de bekkenbeenderen en de wervelkolom.

Oorzaak

De oorzaak van deze ziekte is niet bekend. Naar wordt aangenomen treedt de ziekte op als het afweersysteem van het lichaam zich tegen de normale bestanddelen van het eigen weefsel richt (auto-immuunziekte).

Men gaat ervanuit dat de ziekte van Behçet van ouders op kinderen wordt overgedragen. Daarnaast kan deze ziekte worden veroorzaakt door een abnormale reactie van het lichaam op infecties, in het bijzonder een infectie door het herpes simplex virus (HSV) of een bacterie.

Diagnose

De diagnose van de ziekte van Behçet wordt gesteld aan de hand van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Er kan ook laboratoriumonderzoek worden gedaan. Dan wordt het bloed onderzocht op stoffen die wijzen op een ontsteking.

Behandeling ziekte van Behçet

De ziekte van Behçet wordt meestal behandeld met corticosteroïden en geneesmiddelen die het afweersysteem van het lichaam onderdrukken. Pijnstillers en ontstekingsremmende middelen worden gebruikt om ontstekingen en pijn in de gewrichten terug te dringen. De verschijnselen van de ziekte van Behçet verdwijnen meestal in ongeveer twee tot drie jaar.

Een operatieve ingreep kan nodig zijn bij patiënten bij wie het spijsverteringskanaal ernstig is aangetast.

Complicaties

De ziekte van Behçet is een vanzelf genezende aandoening, die in ongeveer twee tot drie jaar verdwijnt. Meestal gaat de aandoening niet gepaard met ernstige complicaties. Maar als de ogen ernstig zijn aangetast, kan dit leiden tot blijvende beschadiging en blindheid.

Gewrichten genezen gewoonlijk zonder misvorming. In zeldzame gevallen raken de gewrichten misvormd en beschadigd.

Meer informatie


Informatie huidklachten bij de ziekte van Behçet
www.huidziekten.nl

Informatie over de ziekte van Behçet
nl.wikipedia.org/Ziekte_van_Behcet

informatie van het reumafonds over de ziekte van Behçet
www.reumafonds.nl/ziekte-van-behcet/diagnose

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.