Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Loverboys en hun werkwijzen

Je hoort er steeds vaker over op tv, in de krant of op internet: loverboys. Wanneer je dit begrip niet kent, zou je denken dat het een naam is voor leuke, lieve jongens, maar niets is minder waar. Loverboys intimideren, manipuleren en vertellen leugens om een meisje te laten doen wat zij willen. En vaak is het meisje waar het om draait niet het enige slachtoffer van de loverboy.

Wat zijn loverboys?

Met ‘loverboys’ worden jongens bedoeld die expres (doelbewust) meisjes verliefd op zich laten worden. Wanneer je verliefd op iemand bent, doe je vaak alles voor diegene. En dat is nu precies de bedoeling van deze jongens: ervoor zorgen dat zo’n meisje voor hen door het vuur gaat. Alles wat de jongen vraagt aan het verliefde meisje doet ze graag, uit liefde voor hem. De loverboys gaan vanaf dat moment gebruik maken van deze meisjes.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Zo gaan loverboys te werk

Hoe zorgt een loverboy ervoor dat een meisje verliefd op hem wordt? Dat doet hij door haar heel veel aandacht en cadeautjes te geven. Hij verwent haar enorm. Vaak ziet de jongen er ook uit alsof hij geld genoeg heeft; hij rijdt in een grote auto, draagt gouden kettingen en heeft andere dure spullen. Door alle aandacht en verwennerij, en door haar het gevoel te geven dat ze heel speciaal voor hem is, zorgt hij dat ze verliefd op hem wordt.
Wanneer het meisje helemaal voor hem gaat, probeert hij haar op een slinkse manier los te weken van haar familie en vrienden. Hij vraagt haar bijvoorbeeld om samen te gaan wonen of samen op vakantie te gaan. Ook vertelt hij steeds vaker negatieve verhalen over haar familie en vrienden. Zo trekt het meisje steeds meer naar hem toe en na een tijdje is hij vaak nog de enige met wie ze echt contact heeft. Ze raakt dus ook op die manier van hem afhankelijk; hij is het enige wat ze nog heeft.

Geld nodig

Dan komt het moment dat er geld tekort is. Het meisje wordt gevraagd om geld voor hem te verdienen. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij schulden heeft die hij direct moet terugbetalen, anders gebeurt er iets ergs met hem. Of hij stelt voor om samen met haar een zaak te beginnen en daar is veel geld voor nodig.
Het meisje moet in korte tijd veel geld gaan verdienen om hen beiden uit te problemen te houden. In het begin zal dan het meisje gevraagd worden om bijvoorbeeld in de prostitutie te gaan werken, omdat je daar snel heel veel geld kunt verdienen. Vaak heeft de jongen haar dan al in contact gebracht met meisjes die al in de prostitutie werken of al eens samen met haar een bezoekje gebracht aan de rosse buurten. Zo laat hij haar al stiekem kennis te laten maken met dat wereldje. Het kan zelfs zijn dat de loverboy in eerste instantie aan haar vraagt of ze met zijn vrienden voor geld naar bed gaat.

Drugs smokkelen

Er zijn ook situaties bekend waarin de loverboys hun ‘lovergirls’ niet inzetten in de prostitutie, maar bijvoorbeeld gebruiken om drugs te smokkelen.

Dwang

Wanneer het meisje na zijn vriendelijk vragen toch aangeeft dat ze dat echt niet wil, kan het vriendelijke vragen overgaan in dwang. Dit kan zo ver gaan dat hij haar mishandelt. Het meisje, dat vaak nog maar weinig contact heeft met andere mensen - ook niet met familie en vrienden - kan geen kant uit. Ze voelt zich niet gelukkig, maar ze is nog steeds stapelverliefd op hem en hoopt dat het gewoon na een tijdje voorbij is. Ze heeft het idee dat ze niet zonder hem kan en dat maakt het zo moeilijk om hem los te laten.

Kenmerken

Daders
Meestal tussen de 20 en 30 jaar
Goed verzorgd
Hebben een vlotte babbel en zijn zelfverzekerd
Het merendeel is van allochtone afkomst
Alleen middelbare school afgemaakt
Vaak hebben ze al strafbare dingen gedaan

Slachtoffers
In de puberteit
Durven niet zo goed voor zichzelf op te komen
Over het algemeen opgevoed in gebroken gezinnen
Hebben vaak al veel meegemaakt

Nieuwe werkwijze: internet

Nieuwe werkwijze: internet
Inmiddels proberen de loverboys ook via internet aan meisjes te komen. Zo’n jongen gaat dan naar sites als Hyves en Sugababes en hij bekijkt daar de profielen van meisjes. Vaak kun je uit de profielen wel een beetje opmaken wat voor meisje het is. Wanneer hij denkt dat hij een meisje heeft gevonden dat heel graag aandacht wil, dan slaat hij toe.
Veel meisjes die hun profiel aanmaken op deze sites hebben helemaal geen idee welke indruk hun profiel bij anderen opwekt. Ze zijn daar niet zo mee bezig. Ze willen er graag gewoon een beetje sexy uitzien op de foto.
Er zijn ook situaties bekend waarin een meisje in de stad rondloopt en ineens een MSN-adres krijgt van een jongen. Via MSN worden dan de eerste contacten gelegd.

Loverboy is een foute naam

In de ogen van de politie en vele anderen is loverboy echt een verkeerde naam. Immers, die naam wekt toch de indruk dat een jongen aardig voor zijn vriendin is en respect voor haar en haar familie heeft, in plaats van haar te gebruiken voor geld.
Volgens de politie is de jongen een mensenhandelaar die gebruik maakt van de loverboymethode. Iemand in de prostitutie laten werken terwijl ze dat eigenlijk niet wil, of geld afpakken van iemand die in de prostitutie werkt, is strafbaar. In de wet staat dat je niemand mag dwingen om in de prostitutie te werken. Ook met woorden en leugens kun je iemand dwingen!
Dus wanneer de jongen het meisje vertelt dat ze echt geen andere keus heeft, want ‘anders kunnen de schulden niet betaald worden’, is dat ook een vorm van dwang. De loverboy maakt zo misbruik van het meisje omdat ze zo afhankelijk is.

Wat kan je doen?

Wanneer er direct gevaar is, kan het beste de politie gebeld worden via het telefoonnummer voor noodgevallen: 112. Wanneer het meisje op de vlucht is voor haar loverboy, kan ze ook altijd bij een politiebureau naar binnen lopen. Zij zoeken dan samen met haar naar een goede oplossing. Zij kunnen bijvoorbeeld een plek regelen voor de eerste paar nachten.

Meer informatie

http://www.lover-boy.nl/
http://www.seksueelmisdrijf.nl/joomla15/
http://www.bewareofloverboys.nl/

Artikel:
Slachtoffer, ook al zie je dat zelf niet, geschreven door: A. Rijken, 18-06-08
Loverboys zoeken meisjes op internetsites, geschreven door: C. Huisman, 08-09-08

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.