Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Kraamzorg

Inleiding

In Nederland heb je recht op kraamzorg. Als je tijdens één of meerdere van de 8 tot 10 dagen na je bevalling thuis bent, krijg je hulp van een kraamverzorgende. Bij je inschrijving wordt bepaald op welk kraampakket je recht hebt. De taken van de kraamverzorgende hangen af van het kraampakket dat je toegewezen hebt gekregen. Je verloskundige kan je informeren over de aanbieders van kraamzorg bij jou in de regio en haar ervaringen daarmee.

Taken

De taken die de kraamverzorgende bij jullie heeft, is afhankelijk van het pakket (zie verder) dat aan je is toegewezen.

Tijdens de bevalling
De hulp die de kraamverzorgende geeft tijdens de bevalling , wordt partusassistentie genoemd. Als je bijna volledige ontsluiting hebt, belt je verloskundige de kraamzorginstelling. Als de kraamverzorgende is gearriveerd ondersteunt ze jou en je partner bij het laatste gedeelte van de bevalling en zorgt ze ervoor dat alles klaar is voor de komst van je baby.

Voor partusassistentie wordt vier uur gerekend. Als je vlot bevalt, kunnen minder uren voldoende zijn en als er bijvoorbeeld complicaties optreden, zijn meer uren nodig.

In de kraamtijd
Tijdens de kraamdagen heeft de kraamverzorgende verschillende taken:

 • controle
  De kraamverzorgende controleert ten minste één keer per dag je baarmoederstand, bloedverlies, temperatuur, pols, het gebied tussen je vagina en anus) met name als je bent ingescheurd of ingeknipt ), borsten, urine, ontlasting en benen (ivm met een verhoogde kans op trombose ). Ze let ook (over)vermoeidheid en je stemming. Ze bekijkt tenminste een keer per dag je baby als deze helemaal bloot is. Ze weegt je baby en controleert de ademhaling, kleur, huid, ogen, navel, bewegingen, urine, ontlasting, gedrag, drinken en spugen van je baby.
 • verzorging
  De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je jezelf kunt wassen en zorgt ervoor dat je omgeving hygiënisch is . In de eerste dagen verzorgt ze je baby. Ze verschoont luiers, wast je baby en verzorgt zijn huidje en navel . Ze zal de verzorging van de baby steeds meer aan jullie overdragen. Als er kraambezoek komt, voorziet ze deze van drinken en (meestal) een beschuit met muisjes.
 • uitleg
  De kraamverzorgende maakt jullie helemaal wegwijs in het verzorgen van een baby en het inbouwen van deze zorg in jullie dagelijkse ritme. Ze vertelt onder andere hoe je de signalen die je baby geeft kunt herkennen, wat een goed ritme is voor je baby en hoe je problemen (bv allergie , wiegendood , afgeplat hoofdje ) kunt voorkomen. Ze legt uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je borstvoeding goed op gang komt . Als je kunstvoeding geeft, vertelt ze wat je kunt doen tegen de stuwing .
 • ondersteuning
  De kraamverzorgende neemt uitgebreid de tijd om je te helpen bij het voeden van je baby. Als je kunstvoeding geeft, leert ze je hoe je de kunstvoeding moet bereiden en op welke manier je de fles het beste kunt aanbieden aan je baby. Bij borstvoeding helpt ze je onder andere bij het aanleggen van je baby. Ze helpt jou, je partner en eventuele andere kinderen om te wennen aan de nieuwe baby.
 • signalering
  De kraamverzorgende let op risicofactoren. Als er tekenen zijn van een complicatie bij je baby (bijvoorbeeld abnormale geelzucht of uitdroging ) of bij jou (bijvoorbeeld bloedverlies, borstontsteking of stemmingsstoornissen ) geeft ze dit tijdig door aan verloskundige. Ook als ze merkt dat er binnen jullie gezin problemen zijn, maakt ze dit bespreekbaar. Met de juiste ondersteuning kan het probleem vaak worden opgelost.
 • huishouden
  De kraamverzorgende heeft ook een aantal huishoudelijke taken. Hoeveel tijd ze hieraan kan besteden is afhankelijk van het aantal uur dat ze bij jullie gezin is. In principe verschoont ze dagelijks het bed waar jij in slaapt en het bedje waar je baby slaapt. Ze zorgt ervoor dat de badkamer en het toilet hygiënisch schoon zijn. Als er tijd voor is kan ze ook stofzuigen, strijken, boodschappen doen en/of koken.

De meeste kraamzorgorganisaties hebben een speciaal telefoonnummer dat je kunt bellen als je kraamverzorgende er niet is en je een vraag of probleem hebt.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

 • Gezondheidsadvies via chat
 • Start een chat en stel meteen uw vraag
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
 • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Pakketten

Vóórdat je 16 weken zwanger bent, moet je je inschrijven voor kraamzorg. De keuzemogelijkheden die je hebt tussen kraamzorg van een thuiszorginstelling, een particulier kraamzorgbureau of een zelfstandig kraamverzorgende is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Je e kunt dit nalezen in je polisvoorwaarden of navragen bij je zorgverzekeraar. Na je inschrijving krijg je een (persoonlijk of telefonisch) intakegesprek waarbij wordt bepaald voor welk kraamzorgpakket je in aanmerking komt.
Er zijn drie pakketten:

 • basispakket kraamzorg
 • minimumpakket
 • kraamzorg op maat

Het basispakket bestaat uit 49 uur zorg gedurende acht dagen. Dit is exclusief de uren die de kraamverzorgende tijdens de bevalling aanwezig is. In het basispakket zijn bijna alle taken van de kraamverzorgende opgenomen. Ze kan alleen niet de overige gezinsleden verzorgen en geen extra huishoudelijke taken doen. In het minimumpakket zijn alleen de controle en verzorging van jou en de baby opgenomen. De meeste gezinnen krijgen dit pakket toegewezen.
Het minimumpakket bestaat uit 24 uur zorg gedurende acht dagen. Dit is exclusief de uren die de kraamverzorgende tijdens de bevalling aanwezig is. Binnen dit pakket is er geen ruimte voor het waarborgen van hygiëne, de basis huishoudelijke taken, de extra huishoudelijke taken en de verzorging van overige gezinsleden. Dit pakket wordt niet aan je toegewezen. Je krijgt het pakket alleen wanneer je er zelf om vraagt.
Kraamzorg op maat houdt dat afhankelijk van je situatie je minder of meer uren kraamzorg krijgt dan de 49 uur in het basispakket. Dit kan nog aangepast worden in de kraamtijd. Het minimum aantal uur is 24 en het maximum 80 uur. Redenen voor meer dan 49 uur zorg zijn onder andere een meerling , aangeboren afwijking bij je baby, lichamelijke of geestelijke beperkingen bij jezelf, een instabiel gezin en problemen bij de voeding van de baby. Er is dan ook tijd voor de verzorging van overige gezinsleden en voor extra huishoudelijke taken. De uren kunnen verdeeld worden over maximaal 10 dagen.
Redenen voor minder dan 49 uur kraamzorg zijn onder andere een ziekenhuisopname van jou of de baby, het geven van kunstvoeding, het inwonen bij je ouders of je eigen wens.

Kosten

Kraamzorg thuis is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Er geldt wel een eigen bijdrage van ongeveer vier euro per uur. Deze bijdrage kan hoger zijn wanneer je gebruik maakt van een kraamzorginstelling die niet onder contract staat bij je zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) de eigen bijdrage voor kraamzorg als je aanvullend verzekerd bent. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je nalezen waar je recht op hebt. Je kunt dit ook navragen bij je zorgverzekering. Als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie, hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Als je bevalt in een kraamzorginstelling (‘kraamhotel’) wel.

Meer informatie

Op de site van je zorgverzekeraar kun je meer informatie vinden over de vergoedingen.

Op de site van de thuiszorginstelling bij je in de regio kun je meer informatie vinden over de kraamzorg die zij aanbieden.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.