Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Baarmoederkanker van het myometrium (leiomyosarcoom)

Het myometrium is de buitenste laag (de spierlaag) van de baarmoederwand. Ongeremde en ongecontroleerde celdeling in deze laag wordt baarmoederkanker van het myometrium genoemd. De meest voorkomende type kanker in het myometrium is het leiomyosarcoom. Meestal treedt het leiomyosarcoom op na de menopauze.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Oorzaak

Een leiomyosarcoom ontstaat spontaan uit het spierweefsel. In zeldzame gevallen ontstaat het ten gevolge van een kwaadaardige ontaarding van goedaardige tumoren zoals een leiomyoom.

Verschijnselen

Verschijnselen die kunnen duiden op een leiomyosarcoom, zijn onder andere vaginale bloedingen en een drukkend gevoel of pijn in de onderbuik. Soms kan een gezwel in de onderbuik worden gevoeld.

Diagnose

Voor bevestiging van de diagnose van een leiomyosarcoom is een biopsie nodig. Er wordt dan een stukje weefsel weggehaald dat microscopisch wordt onderzocht.

Behandeling

Kwaadaardige tumoren van het myometrium kunnen het best chirurgisch worden verwijderd. Meestal worden daarbij de gehele baarmoeder en de eieiders en de eierstokken verwijderd. Soms wordt radiotherapie gegeven als aanvulling op de operatie. De effecten daarvan staan der discussie. Chemotherapie lijkt weinig effectief te zijn bij leiomyosarcomen.

Prognose

De prognose van kanker van het myometrium hangt af van de mate waarin de kanker is uitgezaaid naar omringende en andere delen van het lichaam. Over het algemeen zaait de tumor zich snel uit en verslechtert daarmee de prognose.

Meer informatie

Heineman et al. Obstetrie en gynaecologie. De voortplanting van de mens. Vijfde druk. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, 2004.

Hacker, N. H, (1994), “Uterine Cancer”, in: Bereks, J. S & Hacker, N. F (eds), Practical Gynecologic Oncology, 2nd edition, Wiliams & Wilkins, London.

Horiuchi, A, Nikaido, T, Ito, K, et al, (1998), “Reduced expression of calponin h1 in leiomyosarcoma of the uterus”, Laboratory Investigations, vol. 78, no. 7, pp. 839-46.

Lurain, J.R, (1996), “uterine Cancer”, in: Berek, J.S, (ed), Novak’s Gynecology, 12th edn, Williams & Wilkins, London.

Orii, A, Mori, A, Zhai, Y. L, et al, (1998), “Mast cells in smooth muscle tumors of the uterus”, International Journal of Gynecologic Pathology, vol. 17, no. 4, pp. 336-42.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.