Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Blijvende primaire gebitselementen (melktanden)

Blijvende primaire gebitselementen (tanden en kiezen) zijn melktanden die niet op het normale tijdstip tijdens de groei uitvallen. Het melkgebit breekt het eerst door. Tussen het zesde en twaalfde levensjaar valt het uit en wordt het door het blijvende gebit vervangen.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Oorzaken

Soms blijven de primaire gebitselementen (melkgebit) aanwezig, doordat een deel van het melkgebit met het onderliggende beenweefsel is vergroeid. Dit komt soms voor bij de melkkiezen. Op de plaats van de melkkies komt de blijvende kies door. De melkkies wordt hierbij opzij gedrukt. Wanneer het blijvende gebitselement niet in de kaken is aangelegd of wanneer dit te weinig kracht heeft om door te breken, leidt dit tot een blijvend melkgebit. Bij een aantal erfelijke aandoeningen komt het blijvende gebit later door dan normaal. Voorbeelden van deze aandoeningen zijn het downsyndroom en cleidocraniale dysostose (gestoorde beenvorming van de schedel- en sleutelbeenderen).

Verschijnselen

Blijvende primaire tanden of kiezen leiden er ofwel toe dat het permanente gebit niet doorbreekt, of ze veroorzaken een engstand (tanden en kiezen hebben te weinig ruimte). Een ander gevolg is dat de blijvende tanden of kiezen soms op een afwijkende plaats doorbreken (ectopisch doorbreken).

Diagnose

De diagnose blijvende primaire gebitselementen wordt aan de hand van een röntgenfoto van de hele kaak bevestigd. Op de röntgenfoto is te zien of de aanleg van een blijvende tand ontbreekt, of dat deze op een afwijkende plaats aanwezig is, waarna de behandeling kan worden bepaald.

Behandeling

De behandeling van het blijvende primaire gebitselement/gebit is afhankelijk van de individuele omstandigheden. Als het primaire gebitselement het doorkomen van een blijvend gebitselement blokkeert, wordt het getrokken of chirurgisch verwijderd . Als de aanleg van het blijvende gebitselement niet aanwezig is, of wanneer het later dan normaal doorkomt, wordt het primaire gebitselement intact op zijn plaats gelaten. In het geval van engstand (tanden en kiezen hebben te weinig ruimte), of wanneer tanden of kiezen op een afwijkende plaats doorkomen, is soms correctie met een beugel nodig waarmee de gebitselementen in de juiste positie kunnen worden gebracht.

Meer informatie

Ith-Hansen, K. and Kjaer, I. (2000), ‘Persistence of deciduous molars in subjects with agenesis of the second premolars’, European Journal of Orthodontics, Vol. 22, no. 3, June, pp. 239-243, Available:
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10920556&dopt=Abstract.

McDonald, R.E. and Avery, D.R. (2000), ‘Eruption of teeth: local, systemic and congenital factors that influence the process’, in: McDonald, R.E. and Avery, D.R eds., Dentistry for the Child and Adolescent, 7th edn, Mosby, Missouri.

Miller, T.E. (1995), ‘Orthodontic and restorative procedures for retained deciduous teeth in the adult’, The Journal of Prosthetic Dentistry, Vol. 73, no. 6, June, pp. 501-509, Available:
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11791259&dopt=Abstract

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.